Syytä epäillä Rikos- ja oikeustoimittajan blogi

Tekikö poliisi itsemurhan, koska lähdesuoja petti?

Noin viikko sitten syyttäjä tiedotti, että medialle tietoja vuotanut Keskusrikospoliisin rikostutkija on kuollut. 

 

Kuulin poliisin itsemurhasta omien lähteitteni kautta kolmisen viikko sitten. Silloin ei ollut varmaa, onko kyseessä Maikkarille tietoja vuotanut poliisi, mutta yhteys oli helppo päätellä. Poliisi työskenteli samassa yksikössä krp:llä, mistä tieto oli vuodettu. 

Vielä ei tiedetä itsemurhan syitä, mutta uskon, että lähdesuojan murtuminen on murtanut myös miehen. Tiesin poliisin nimittäin entuudestaan. Tiesin, että hänellä oli perhesuhteet kunnossa ja lapsi, joka oli hänelle erityisen tärkeä. Uskoisin kyllä, että taustalla on ollut rahahuolia – näin poliisi oli Maikkarillekin vihjaillut motiiveistaan, kun oli pyytänyt tiedoista rahaa. Mutta siihen en usko, että taloudellinen tilanne olisi painanut niin paljon, että itsemurha tuntuisi ainoalta ratkaisulta.

 

Juttelin hiljattain Helsingin poliisilaitoksen päällikön Lasse Aapion kanssa mediasta ja poliisista. Sanoin, että meidän työnkuvathan ovat aika samanlaisia, paitsi että poliisilla on käytössä pakkokeinot. Aapio totesi, että medialla on lähdesuoja, ja että se on painavampi kuin yksikään pakkokeino. 

Maikkarilla on ollut omat perusteensa siitä, miksi vuoto ja niistä pyydetty maksu kerrottiin eteenpäin. Toisaalta ihan hyvät perusteet. Mutta kiinnostaisi tietää, tehtäisiinkö sama päätös lähdesuojan murtamisesta, jos tämä lopputulos olisi ollut tiedossa. 

 

Osaanotot poliisin kollegoille ja lähiomaisille.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

8Suosittele

8 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (14 kommenttia)

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Tekikö poliisi itsemurhan ?

Julkisuudessa annettiin ymmärtää kyseessä olleen luonnollisen kuoleman.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

HS 14.11: HS:n tietojen mukaan mies on tehnyt itsemurhan.

http://www.hs.fi/kotimaa/a1415933357671

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

" Tutkimusta johtava kihlakunnansyyttäjä Tapio Mäkinen ei halua kommentoida epäillyn kuolinsyytä, sitä koskevat tiedot ovat salassa pidettäviä."

Kuka vuoti ( maksusta ) HS:lle epäillyn kuolinsyyn, itsemurhan ?

Ensimmäisissä tapausta koskeneissa uutisoinneissa ainoastaan todettiin kyseisen henkilön jo kuolleen.

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

MTV sementoi samalla sen, ettei yksikään taho tiedota heille enää mitään, koska lähdesuojaa ei heidän puoleltaan enää taata.

Samalla MTV teki valtavan karhunpalveluksen koko medialle.

Kuka enää uskaltaa ilmoittaa tai "vuotaa" mistään mitään, jos rahanhimoiset mediatalot myyvät saamansa tiedot sekä samalla paljastavat lähteen maailmalle tai että ylipäätään on olemassa mitään lähdettä?

MTV:lta lyhytnäköistä rahan tekemistä uutisoida korruptoituneen kotteri perhosen toimenpiteistä.

Asian olisi voinut hoitaa paljon tyylikkäämminkin, kuin ajamalla epätoivoisen yksilön vihoviimeiseen ratkaisuun.

Tulee mieleen elokuva Nightcrawler, jossa uutisia tehtiin hintaan mihin hyvänsä.

Käyttäjän timovaittinen kuva
Timo Vaittinen

MTV:n tomittaja paljasti tietovuototarjouksen sen jälkeen, kun oli kirjallisesti ja selvästi antanut ymmärtää, että miehellä on lähdesuoja. Nukkuukohan tyyppi yönsä rauhassa? Epäilen. Tai
nukkuuko vastaava päätoimittaja Merja Yli-Anttila?

MTV:n moraali saattoi olla suora tai epäsuora syy ihmisen kuolemaan.

MTV pilasi ahneuttaan nyt ainakin oman maineensa luotettavana mediatalona - heistä on ihan Ok ja sopivaa murtaa lähdesuoja oma-aloitteisesti silloin kun siltä tuntuu.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Seiska-lehdellä on varmaan hyvä lähdesuoja. Poliisi voi vuotaa sinne.

Juhani Penttinen

Miten MTV on perustellut lähdesuojan murtamista ?

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Toimittaja Miettinen olisi voinut blogissaan pohtia myös sitä, miksi lähdesuoja on ylipäätään keksitty ja miksi se on ainakin toistaiseksi ollut murtamaton.

Moni toimittaja on ainakin näihin päiviin saakka ollut valmis kärsimään tarvittaessa vaikka oikeuden määräämän rangaistuksen lähdettä suojatakseen.

Ennen kuin valtakunnan moraalinvartijoiden kannat nousevat kattoon, korostan, että tietyissä tilanteissa lähdesuoja on vääränlainen ja eettis-moraalisesti arveluttava suojakilpi.

Lähdesuoja on kuitenkin mahdollistanut mm. hallinnon epäkohtien ja väärinkäytösten "vuotamisen" medialle ilman "koston" pelkoa.

Nukkuisimme kenties yömme paremmin ilman Wikileaksia ja kaltaisiaan, mutta ilman niitä ja lähdesuojaa paremmin nukkuisivat myös väärinkäytöksiin syyllistyneet hallitsijat ja virkamiehet.

Käyttäjän MikkoAhola kuva
Mikko Ahola

Muistamme myös Sam Inkisen itsemurhan, ja miten poliisi myi tietonsa sensiaatiolehdistölle.

Käyttäjän timovaittinen kuva
Timo Vaittinen

Douda noin, Mikko taidat nyt sotkea Matti "SIG" Inkisen nimen Dr. Sam Inkisen kanssa. Esimerkki on tosin oivallisen hyvä miten polliisi toimii, eli kielletään sitten kaikkien tietojen myynti ja niistä kunnon rangaistukset uhkasakkoineen! kuka tällaisella lisätienistejä tekee. Muistamme myös Myllylän tapauksen kun uteliaat "neidit" kävivät oikein urakalla heille kuulumattomia kansioita raoittelemassa.

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen

Henkilökohtaisesti en usko itsemurhaan, uskon kyseessä olleen murhan. Tämän "itsemurhan" tekijöiden sukulaisten olisi syytä pyytää puolueetonta kansainvälistä apua asian perusteelliseen tutkintaan, suomessa sitä ei varmasti saa!

Käyttäjän timovaittinen kuva
Timo Vaittinen

+ 1. Ammattirikollisten keskuudessa vasikan kohtalo on helposti juuri tämä, sen tarkoitus toimia uskottavana varoituksena ja pelotteena muille. Mallipoliisi ja ammattirikollinen eivat ole vastakohtia toisilleen. Päinvastoin. Muistamme tapaus Aarnion. Kyllä tällainen egonpönkitystarpeinen peitepoliisiraukka "mustaan operaatioon" murhaamaan löytyisi, tarvittaessa. Uskoisin myös näin, Suomessakin.

" Epäkohdista kertovat ihmiset panevat joskus uransa ja jopa henkilökohtaisen turvallisuutensa vaakalaudalle luottaessaan toimittajaan." (ko. tapauksen vuototoimittaja 10/2014)

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen

Näitä poliisien itsemurhia tapahtuu huomattavan paljon, jopa korkeimpien poliisijohtajien.

13.3.2008 poliisiylijohtaja Markku Salmisesta tehtiin nimettömiä ilmiantoja, eikä Salminen tiennyt kuka näiden takana oli.

15.8.2008 Paatero nimitetään Salmisen paikalle poliisiylijohtajaksi.

5.9.2008 Espoon kihlakunnansyyttäjä Marianne Semi koki tulleensa uhatuksi halutessaan avata KRP;n kassakaapin ja Semi haki julkisuuteen asian tuomalla suojaa itselleen. Hänellä oli KRP:n ja vantaan huumepoliisien tekemiset syyteharkinnassa. Tehtävä josta hänet kuitenkin vapautettiin.

2.10.2008 Poliisien laillisuusvalvonnasta vastannut Jouni Välkki 52v surmasi itsensä.

4.12.2008 suojelupoliisin entinen päällikkö Seppo Nevala 61v kuolee hämärissä olosuhteissa. Asia luokitellaan itsemurhaksi.

12.2.2009 Entinen poliisiylijohtaja Markku Salminen 62v ajautuu itsemurhaan, alle vuoden sisällä siitä kun joutui nimettömien ilmiantojen kohteeksi.

Kolme korkeaa poliisijohtajaa kuolee siis alle viiden kuukauden sisällä itsemurhiksi luokiteltaviin syihin.

Lisäksi 29.11.2011 KRP:n tutkinnanjohtaja ampuu itsensä KRP:n pikkujouluissa.

Ja nyt poliisin salaisia tietoja myynyt poliisi ajautuu itsemurhaan.

Tutkittavaahan näissä olisi vaikka kuinka paljon, mutta tällaisessa maassa missä me elämme, näitä ei tutkita asianmukaisesti!

Käyttäjän mukitalo kuva
Veikko Mäkitalo

Hienoa, sohaisit kaikesta mahdollisesta leimautumisesta huolimatta mediajättiläistä todella riippumattoman toimittajan tavalla. Nämä tarpeelliset sohaisut alkavat olla harvinaista herkkua, kun taustalla takoo paljastusten kohteiden reaktiot, panssarilasikatot jne. Rohkeasti toimit.
Nyt on odotettava seuraavaa hallitusta ja toivottava sisäministeriksi kaikella tavalla ehyeksi ja tarmokkaaksi, joka pitää alaistaan (esim poliisit) huolta. Instituutiona poliisi on nykyaikana tärkeämpi kuin kirkko ja ongelmat sentään tästä maailmasta. Job well done Vera.

Toimituksen poiminnat