Syytä epäillä Rikos- ja oikeustoimittajan blogi

Maahanmuuttoa tunteella tai järjellä – missä intuitio?

On aina hyvin jännittävää kysyä ihmisiltä, mitä mieltä he ovat maahanmuutosta tai maahanmuuttajista. Ensimmäinen – impulsiivinen – vastaus perustuu usein tunteisiin. 

 

Vielä mielenkiintoisempaa on kysyä, miksi henkilö on juuri sitä mieltä.

No, koska maahanmuuttajat tekevät niin paljon rikoksia, sanotaan. Maahanmuuttoa pitäisi vähentää, koska ennen maahanmuuttajia pitäisi ottaa huomioon kantaväestö.

Sitten on ne, jotka ajattelevat, että maahanmuuttajat ovat vain rikkaus. Monikulttuurisuus on rikkaus. Kaikki ihmiset ovat samanarvoisia.

 

En usein päästä ketään helpolla. Jatkan siis kysymistä.

Minkä tilaston mukaan maahanmuuttajat tekevät enemmän rikoksia kuin kantaväestö? Ja kuinka paljon enemmän? Onko tilastossa vertailtu reilulla kädellä ikäjakaumaa ja maahanmuuttajien sekä kantaväestön sosiaalisia lähtökohtia. Miten selität sen, että maahanmuuttajat jollain tavalla vaikuttaisivat kantaväestön työllistymiseen?

Tai että millä perusteella maahanmuuttajat sopivat tähän yhteiskuntaan? Mitä mieltä olet siitä, että kantaväestön kulttuuria tai etuja leikataan maahanmuuttajien takia, olivat ne sitten kevätjuhlan virsi tai sosiaaliviraston rahat.

                                                                              

Ihmisen tunneverkosto on aika yksinkertainen. Tai no, yksinkertaisuudessaan vaikea. Tunteista on helppo kertoa, jos esteenä ei ole pelko, häpeä – tai järki. Tunteiden muodostaminen on taas monimutkaista, koska niihin vaikuttavat useat tekijät. Läheiset, muut ihmiset, evoluutio, ympäristö, internet, lehdistö ja sosiaalinen media.

Järki sen sijaan on tietyissä asioissa parempi kuin tunne mutta ei pysty käsittelemään kerralla kuin seitsemää eri informaation lähdettä.

Ja siinä vaiheessa, kun järki ei tuotakaan järkevää vastausta, ihminen menee paniikkiin. Ja hyökkää. Hetken päästä tunteet säätelevät sormien liikkeitä läppärin näppäimistöllä.

 

Mitä jää jäljelle?

 

Intuitio.

 

Intuitio on sata kertaa parempi kuin tunteet tai järki, koska sillä pystyy hyödyntämään kokonaisuutta. Tunneverkostoa JA järkeä.

Valitettavan usein intuitio on kuitenkin hukassa.

 

Onneksi tähän löytyy ratkaisu. Googleta: "harjoittele intuitiotasi". Tsadaa! Jonkin ajan kuluttua voit muodostaa arvostelukykyisen mielipiteen, joka perustuu faktaan mutta myös omakohtaiseen kokemukseesi. Eikä tarvitse hätääntyä, jos intuitiokaan ei auta. Maahanmuutto on  monimutkainen aihe, eikä siitä tarvitse olla mitään mieltä. Eikä sitä ainakaan tarvitse kommentoida sosiaalisessa mediassa.

 

 

 

 

 

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Käyttäjän anttialfthan kuva
Antti Alfthan
Käyttäjän eiltanen kuva
Eero Iltanen

Hieman offtopic, mutta kertokaa nyt joku miksi aina pitää sotkea tunteet joka paikkaan.

Tulkaapa pois sieltä yksilötasolta ja laskekaa aluksi esim. kolmeen miljardiin ja selatkaa vaikka karttaa samalla.

Kaikilla tällä planeetalla ei ole kivaa, mutta ei se minun tunteista tai niiden puutteesta johdu...

Reino Jalas

"Intuitio on sata kertaa parempi kuin tunteet tai
järki, koska sillä pystyy hyödyntämään kokonaisuutta.
Tunneverkostoa JA järkeä."

Alustavasti pari kysymystä kaikille intuition puolesta puhkujille.

Kummanko valitset itsellesi hommiin:
- Asioita intuition perusteella ratkovan sydänkirurgin? Vaiko perinteisellä, rationaalisella tavalla ajattelevalle ja niiden perusteella leikkauksessa etenevälle sydänkirurgille?
-Kummanko haluat ohjaavan Boeing jumbojettiä jossa istut, intuitiivisesti toimivan ja tuntumalla ukkossäässä lentoreittiä valitsevan lentokapteenin? Vaiko perinteisen, oppikrijat ja manuaalit ja tekniikan opetelleen ja niiden mukaan lentävän ja reittiä valitsevan lentokapteenin?

Alitajunta ja intuitio ovat sama asia tai ainakin läheistä sukua keskenään.
http://www.laakarilehti.fi/kommentti/?type=7/news_...
Alitajunta ja intuitio epäonnistuvat hommassaan ihan tämän tästä.

Jyrki Paldán

Kummatkin antamistasi esimerkeistä perustuvat hyvin pitkälti intuitioon.

Erityisesti lentäjäesimerkki on malliesimerkki intuition voimasta abstrahoivaan ajatteluun verrattuna. Hätätilanteessa(tai oikeastaan edes lentäessään) lentäjällä ei ole aikaa jäsennellä tietoa analyyttisesti, vaan hänen on pakko toimia intuitiivisesti. Se tietysti onnistuu hyvin, koska erittäin vankka pohja toiminnalle on rakennettu harjoittelulla ja analyyttisellä ajattelulla aikaisemmin. Samoin autonkaan ratissa tuskin kukaan laskee esimerkiksi renkaiden pitoa fysikaalisten kaavojen mukaan, vaan se tunnetaan, ja tuskin kukaan laskee mihin kulmaan rattia liusutilanteessa täytyy kääntää, vaan se tapahtuu intuitiivisesti.

Jaakko Häkkinen

"Sen oikein kuulee, kun aivot aloittavat työn, jota ei ehkä aiemmin ole tapahtunut. Järki toimii ensimmäistä kertaa."
-- Erittäin kannatettavaa aktivoimista. :)

"Maahanmuutto on monimutkainen aihe, eikä siitä tarvitse olla mitään mieltä. Eikä sitä ainakaan tarvitse kommentoida sosiaalisessa mediassa."
-- Aivan totta. Netti nosti näkyviin sen, miten tietämättömiä ja paksukalloisia ihmiset keskimäärin ovat (tai ainakin nettikeskustelijat). Aika harvassa ovat perustellut, tutkitut mielipiteet.

Käyttäjän Mahjong kuva
Erkki Martikainen

" Aika harvassa ovat perustellut, tutkitut mielipiteet."
Sitä vartenhan me olemme valinneet kansanedustajat hoitamaan nämä asiat ja perustelemaan. Nyt näyttää kuitenkin että emme enää luota edustajiemme tekemisiin ja se on paha asia se. Voisimme hyvin antaa ohjeita heille miten toimia mutta lopulta meidän tulisi luottaa siihen että he tekevät asiat parhaan taitonsa mukaan kukin.
Jotkut jopa vaativat juuri tehtyjen valintojen perumista joka on osoitus myös siittä että emme enää tiedä mitä haluamme noin kansakuntana eikä sekään johda mihinkään hyvään.

Käyttäjän anttialfthan kuva
Antti Alfthan

Kisaamme tämän Jaskan kanssa molemmat paksukalloisten sarjassa mutta lähestymistapamme asioiden suhteen on erilainen. Tai voisi ehkä sanoa että se miten suhtaudumme omaan intuitioon on erilainen.
Huomenta sinnekin :P

Käyttäjän seppaeo kuva
Oskari Seppänen

Ei mitään asioita kannattaisi kommentoida somessa suorilta, vaikka tuntisi olevansa edellisten satojen kommenttien perusteella jo ammattilainen. Somen hyvä on samalla huono puoli, ihmiset kun eivät mielellään syö sammakoitaan.

Toimituksen poiminnat